10 december 2024
Provincie Drenthe en iprox implementeren oplossing voor Wmebv
Op 1 juli 2023 is de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv) in werking getreden. Deze wet regelt vanaf 1 januari 2026 dat burgers en bedrijven hun zaken met overheden digitaal kunnen afhandelen. Dit versterkt de toegankelijkheid en sluit beter aan bij de moderne, digitale samenleving. Provincie Drenthe heeft hierop geanticipeerd door met iprox een aantal innovatieve oplossingen te implementeren.
Waarom deze wet?
De noodzaak voor de Wmebv is duidelijk: steeds meer mensen verwachten dat ze eenvoudig, veilig en efficiënt digitaal met de overheid kunnen communiceren. Daarnaast draagt deze wet bij aan een snellere en efficiëntere afhandeling van verzoeken.
Met de invoering van de Wmebv wordt bovendien gehoor gegeven aan de privacy- en veiligheidsvereisten die cruciaal zijn in een digitale omgeving. Overheden moeten niet alleen deze digitale optie bieden, maar deze ook goed beveiligen en toegankelijk maken.
Hoe pakt provincie Drenthe dit aan?
iprox ontwikkelt krachtige oplossingen voor de informatiehuishouding, online dienstverlening en publicaties van overheidsorganisaties. Wetten zoals de Wmebv hebben hierop een grote invloed. Wij volgen deze regelgeving nauwgezet en werken samen met onze klanten aan passende en innovatieve oplossingen. Voor provincie Drenthe heeft iprox drie krachtige oplossingen geïmplementeerd die niet alleen voldoen aan de eisen van de Wmebv, maar ook de digitale dienstverlening naar een hoger niveau tillen.
1. Authenticatie met DigiD en meer
Voor een veilige toegang tot persoonlijke en gevoelige gegevens zorgt iprox voor een koppeling met DigiD. Dit sluit naadloos aan bij de landelijke standaarden voor digitale identiteit. Daarnaast is er een aansluiting gerealiseerd op eHerkenning en eIDAS via de Identitybroker Signicat, wat een brede authenticatieoptie biedt voor zowel burgers als bedrijven. Dit versterkt niet alleen de veiligheid, maar ook de toegankelijkheid van de digitale diensten.
2. Slimme elektronische formulieren
De provincie heeft haar digitale formulieren gebruiksvriendelijker en efficiënter gemaakt door middel van eFaaS (elektronische formulieren as a service) van iprox. Door slimme technieken in te zetten, zoals automatisch invullen van gegevens via koppelingen met basisregistraties (BRP en Handelsregister), en alleen de relevante vragen te presenteren, kunnen burgers sneller en eenvoudiger een aanvraag indienen. Daarnaast worden overbodige stappen geëlimineerd, wat de ervaring verbetert en administratieve lasten verlaagt.
3. Mijn-omgeving en zaaksysteem-integratie
De introductie van een persoonlijke Mijn-omgeving biedt burgers een centrale plek om hun gegevens en aanvragen in te zien. Hier kunnen zij hun contact met de provincie beheren, de voortgang van lopende zaken volgen en eerdere communicatie terugvinden. Tegelijkertijd is er een naadloze koppeling gerealiseerd met het zaaksysteem DocBase, wat zorgt voor een efficiënte interactie tussen de formulieren, digitale bijlagen en zaakgerelateerde informatie. Dit draagt bij aan transparantie en een betere dienstverlening.
Een agile aanpak met succesvolle implementatie
Het project werd uitgevoerd volgens een agile aanpak met een strakke sprintplanning. Na elke sprint organiseerde ons projectteam een demo waarin de deliverables werden gepresenteerd, waardoor betrokkenen altijd op de hoogte waren van de voortgang. Deze werkwijze zorgde voor efficiënte besluitvorming en een soepele implementatie. De introductie van de e-formulieren en de Portal werd succesvol afgerond in juli 2023.
Toekomstgerichte digitale overheid
“Wij zijn enthousiast over de korte doorlooptijd van het project en de potentie voor verdere doorontwikkeling”, vertelt Lars Blaauw van Provincie Drenthe. “Met deze stappen laat onze provincie zien hoe een overheid zich kan aanpassen aan de digitale behoeften van de samenleving. De Wmebv biedt hiervoor het wettelijke kader, maar de implementatie vraagt om innovatie en visie. Door in te zetten op authenticatie met DigiD en andere standaarden, slimme formulieren en een Mijn-omgeving zet Drenthe een belangrijke stap naar een moderne, klantgerichte overheid”, vertelt hij trots.
“Bovendien laat de samenwerking met iprox zien hoe partnerschap en proactieve optimalisatie de kloof tussen overheid en burger kunnen verkleinen.”
Heeft u vragen over de nieuwe digitale mogelijkheden of wilt u meer weten over hoe de provincie de Wmebv implementeert? Neem contact op met iprox. We laten graag zien wat we voor u kunnen betekenen.